Moja priča

PODRŠKA SAMOZAPOŠLJAVANJU SAMOHRANIH MAJKI

samozapošljavanje samohranih majki

U okviru projekta „Unapređenje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki“ deset samohranih majki iz pet gradova u Srbiji je dobilo bespovratna sredstva da započne ili proširi svoj posao. Projekat je finansirala Evropska unija kroz program evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Otvoren je konkurs za samohrane majke, kako bi bile izabrane one koje će dobiti podršku u okviru projekta. Od 26 primljenih prijava, izabrano je deset samohranih majki iz pet gradova, kojima je pružena prilika da započnu sopstveni posao dodelom grantova za samozapošljavanje. Svaka od njih je dobila sredstva za opremu u vrednosti od približno 1.000 evra. Osim sredstava neophodnih za kupovinu opreme, sirovina i pohađanje obuke, ove samohrane majke su imale i mentorsku podršku poslovnih konsultanata koji su im pomagali da razviju svoje poslovne ideje, naprave i realizuju biznis planove

PREDSTAVLJAMO VAM NJIHOVE PRIČE:

Vesna Ilić (43) iz Niša je samohrana majka dečaka od devet godina. Vesna je godinama želela da otvori salon za negu lepote, ali joj je uvek nedostajalo malo da to i ostvari. Učestvovala je na konkursu za samohrane majke i konačno otvorila svoj salon za negu lepote.

Veroslava Kocić (44)  je samohrana majka iz Niša, koja ima troje dece. Veroslava i njena dva sina se iz hobija bave izradom ukrasnih predmeta od behatona. Njihovo dvorište je ukrašeno predivnim česmama, ukrasnim predmetima i saksijama koje su sami napravili. Uz pomoć sredstava koja je Veroslava dobila na konkursu, hobi su pretvorili u mali porodični posao koji će i njoj i njenim sinovima omogućiti da zarade.

Daliborka Smolović (41) iz Kragujevca je samohrana majka devojčice od sedam godina. Ona je pekarka i godinama pravi i prodaje torte i kolače. Njena želja je bila da otvori pekaru i nekoliko godina je sakupljala novac i kupovala delove opreme. Uz pomoć sredstava koja je dobila, njen mali lokal, „Pekara SM“ u naselju Aerodrom u Kragujevcu već je počeo da radi.

Svetlana Ranković (41) iz Kragujevca je samohrana majka dva sina. S obzirom na to da je već godinama nezaposlena, odlučila je da započne svoj posao. Zahvaljujući podršci koju je dobila kao dobitnica sredstava na konkursu za samohrane majke, Svetlana je pokrenula posao za pružanje usluga organizovanja svečanosti i korporativnih dešavanja. Snežana Švedić (33) iz Novog Sada je samohrana majka dve devojčice. Snežana je po struci vaspitačica, ali je bila više godina nezaposlena i iskoristila je jedan od programa prekvalifikacije koji su na raspolaganju osobama iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Nakon završene obuke za kozmetičarske usluge, prijavila se na konkurs sa idejom da otvori salon za negu lepote. Dobila je neophodnu opremu i počela da radi.

Vesna Krčmar (39) iz Novog Sada je samohrana majka koja je već nekoliko godina vlasnica i direktorka firme „Olson and Johanson“, koja se bavi kozmetičkim uslugama i obukama. S obzirom na to da je svesna poteškoća sa kojima se samohrane majke susreću, prijavila se Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ sa idejom da proširi posao i zaposli još jednu samohranu majku.

Biljana Cakić (36) iz Leskovca je samohrana majka tri sina. Iako je diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti, Biljana godinama nije uspevala da pronađe posao u struci. „Imala sam samo ljubav prema deci i želju da im obezbedim bolji život. To je bila muka“, priča Biljana. Budući da se bavila fitnesom, prijavila se na konkurs sa idejom da otvori fitnes klub. Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, obezbedila je neophodnu opremu i započela posao. Nakon samo dva meseca od osnivanja fitnes kluba, Biljana je počela da vodi grupne treninge za dame. Pored toga, ona je lični i kondicioni trener: „Odziv je veliki pa sada mogu da zaradim i obezbedim svojoj deci kvalitetnije odrastanje“.

Marina Ćuk (40) iz Beograda je od nedavno ponosna vlasnica prodavnice zdrave hrane „Kadifica“. Marina je raseljeno lice i samohrana majka dve devojčice od devet i četiri godine. Nakon što joj je suprug preminuo, a ona ostala bez posla, Marina je morala da preuzme inicijativu i pokrene sopstveni posao. Uz podršku koju je dobila kao dobitnica sredstava na konkursu, Marina je obezbedila neophodnu opremu za lokal, kako bi mogla da započne sa radom. U Zemun polju, gde se nalazi „Kadifica“, nema radnji ovog tipa pa „Kadifica“ polako postaje lokalna radnja u koju komšije rado svraćaju.

Ljubica Stojanović (36) iz Beograda je samohrana majka dečaka Luke, koji je autističan. S obzirom na obaveze koje ima oko Luke, Ljubici je važno da ima posao sa fleksibilnim radnim vremenom. Ljubica je završila Ekonomski fakultet u Beogradu ali je već godinama nezaposlena. Prijavila se na konkurs za samohrane majke sa idejom da započne pružanje knjigovodstvenih i konsalting usluga, kako bi sebi obezbedila stalno zaposlenje, ali i mogućnost da radi od kuće. Kao dobitnica sredstava za samozapošljavanje, Ljubica je dobila neophodnu kompjutersku opremu za rad i obuku za knjigovođe.

Vesna Stošić (33) je samohrana majka iz Beograda koja je kroz učešće na konkursu pokrenula samostalnu zanatsku radnju za šivenje i prodaju odeće. Vesna, majka dve devojčice, već godinama se iz hobija bavi šivenjem. Sašila je preko 300 modela haljina pre nego što je odlučila da svoj hobi pretvori u poslovnu ideju, koju je Fondacija podržala u okviru konkursa.